Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/klient.dhosting.pl/nvservice/sites/makaronik/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Babeczki z kaszy jaglanej – Makaronik & Stek

Babeczki z kaszy jaglanej

Jakiś czas temu Przyjaciółka zaprowadziła mnie do lokalnej piekarni, w której kupuje chleb i inne smakołyki. Babeczki jaglane, które tam kupiła były tak pyszne, że gdyby nie to, że po kilku dniach zalecono pozostanie w domu w związku z COVID-19, jeździłabym po te babeczki z drugiego końca miasta kilka razy w tygodniu. Postanowiłam więc opracować swój przepis. Po kilku próbach, udało się. Wprawdzie nie są dokładnie takie, jak w piekarni, ale są pyszne, delikatne i wilgotne. I co ważne, przygotowuje je się ekspresowo.

12 sztuk

350 g ugotowanej kaszy jaglanej
1 puszka schłodzonego mleka kokosowego o zawartości 85% ekstraktu kokosowego (np. Real THAI)
75 g mąki jaglanej
3 łyżki cukru trzcinowego
1 jajko
2 łyżki oleju rzepakowego + trochę do wysmarowania formy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 łyżek wiórków kokosowych

250 g kaszy, mleko kokosowe, mąkę, cukier, jajko, olej rzepakowy, ekstrakt i sodę miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy resztę kaszy oraz wiórki i mieszamy dokładnie łyżką. Masę wylewamy do wysmarowanej olejem rzepakowym formy na 12 babeczek. Pieczemy 25 – 30 minut w 180 stopniach.

Pieczemy 25 – 30 minut w 180 stopniach.

Babeczki możemy przed podaniem delikatnie podgrzać w piekarniku w 160 stopniach. Są bardzo dobre na ciepło i na zimno.

Smacznego!

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz