Bajgiel z polikiem wołowym

Wujek Grzegorz eksperymentuje z trudnymi kawałkami mięsa. Z sukcesami. Jego poliki wołowe to najlepsze poliki jakie jedliśmy. Lubimy spisywać przepisy na dania, z których słyną nasi Bliscy i odtwarzać je w naszej kuchni. Przywołują miłe wspomnienia.
Najlepsze bajgle w Poznaniu dostaniecie w jednej z naszych ulubionych poznańskich restauracji Kuchnia Wandy. Poliki wołowe zamówcie w Leberce – Dziewczyny z Leberki mają najlepsze mięso w Poznaniu. Do Leberki warto też zajrzeć z uwagi na walory towarzyskie;)

8 porcji

8 bajgli z Kuchni Wandy
2 duże czerwone cebule pokrojone w piórka
Roszponka

150 ml oliwy
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki musztardy dijon

Oliwę mieszamy z miodem i musztardą.

 

1,5 kg polików wołowych z Leberki

Poliki pozbawiamy zewnętrznej błony i kroimy w duże kostki (ok. 4cm).

1/2 szklanki oleju rzepakowego
5 łyżeczek musztardy dijon
2 łyżki octu balsamicznego
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka cukru trzcinowego

Olej mieszamy z musztardą, octem, sosem sojowym i cukrem trzcinowym. Macerujemy mięso w przygotowanej mieszance przynajmniej 24 godziny.

4 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
Kilka gałązek świeżego tymianku
Sól

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej rzepakowy i obsmażamy mięso (musi się mocno zrumienić). Obsmażone poliki układamy w naczyniu żaroodpornym. Kiedy obsmażymy wszystkie kawałki, wlewamy do garnka wino i zeskrobujemy z dna to, co do niego przywarło podczas smażenia.
Doprowadzamy wino do wrzenia, gotujemy 2-3 min. Do garnka wlewamy płyn, w którym mięso sie macerowało. Całość podgrzewamy chwilę i przelewamy do naczynia z obsmażonymi polikami, solimy i dodajemy gałązki tymianku. Pieczemy w piekarniku w 140 stopniach przez ok. 2,5 – 3 godziny pod przykryciem.
Podczas pieczenia co jakiś czas sprawdzamy jak miękkie jest mięso. Możliwe, że będzie gotowe wcześniej. Wszystko zależy od wielkości kawałków mięsa i piekarnika. Mięso musi być miękkie i delikatne. Gotowe mięso studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem podgrzewamy w piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach.

Cebulę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 min. w 180 stopniach. Bajgle przecinamy na pół i podpiekamy 4 min. w piekarniku. Każdą połowę bajgla smarujemy od wewnątrz sosem, w którym piekliśmy poliki. Na bajglu układamy czerwoną cebulę, poliki, roszponkę. Całość skrapiamy oliwą z musztardą i miodem i przykrywamy górną połową bajgla.

 

 

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz