Biała kapusta inaczej

Czasami w weekendy przygotowuję różne składniki, które w tygodniu szybko zamieniam w pełnowartościowe dania. Piekę buraki, dynię, kalafior, bakłażany, gotuję soczewicę, kaszę, siekam kapustę, seler naciowy … Z tych składników powstają potem miski zdrowia, ktore zabieramy do pracy, zupy, sałatki na ciepło, jak np. ta na którą przepis znajdziecie poniżej. Zazwyczaj traktujemy ją jako samodzielne danie, ale świetnie pasuje też jako dodatek do mięsa, np. polików wołowych z tego przepisu.

 

300 g białej kapusty, pokrojonej w cienkie paski
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
Pęczek koperku

Sos
60 ml oliwy
2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżeczki płynnego miodu

Wszystkie składniki sosu umieszczamy w słoiku i mieszamy potrząsając zakręconym słoikiem.

Kapustę solimy i mieszamy z 3/4 sosu, odstawiamy na 15 min. Dodajemy posiekany koperek i ciepłą kaszę jaglaną, krótko mieszamy. Sprawdzamy, czy nie trzeba jeszcze troche dosolić. Sałatkę nakładamy do miseczek i polewamy resztą sosu.

Możemy też podać kaszę osobno, żeby każdy mógł w dowolnych proporcjach nakładać sobie kaszę i kapustę.

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz