Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/klient.dhosting.pl/nvservice/sites/makaronik/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Chleb Marty – Makaronik & Stek

Chleb Marty

Przepis od mojej przyjaciółki Marty. Niezmiennie mój ulubiony, niezawodny, najprostszy przepis.
Na keksówkę ok. 35 cm

Ok. 1/2 półlitrowego słoika z dokarmionym, aktywnym zakwasem
(po przepis na zakwas odsyłam do @whiteplatecom )
750 g mąki (ja używam orkiszowych typ 630 i 1850, żytniej 720 i 2000 w różnych kombinacjach ilościowych, ten na zdjęciu jest zrobiony z 400 g orkiszowej 630 i 350 g orkiszowej 1850) – mąkę kupuję w Młyn Orły
1 łyżka soli
Ok. 1/2 l wody (im więcej wody, tym chleb będzie cięższy i bardziej zbity)

Wszystkie składniki wyrabiam w KitchenAid z zamontowanym hakiem na prędkości 2. przez minimum 15 minut. 2 łyżki ciasta odkładam do słoika i mieszam z odrobiną wody na kolejne pieczenie, resztę ciasta umieszczam w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i posypuję odrobiną mąki, żeby ciasto po wyrośnięciu nie przykleiło się do ściereczki. Keksówkę i słoik z porcją na kolejne pieczenie odkładam w ciepłe miejsce i przykrywam ściereczką, chleb wyrasta około 12 godzin. Piekę 50 min. w 200 stopniach. Słoik z porcją na kolejne pieczenie zakręcam i wstawiam do lodówki.

Zakwas wyciągam z lodówki przynajmniej 12 godzin przed pieczeniem chleba. Zaraz po wyjęciu z lodówki dokarmiam zakwas 2 łyżkami mąki żytniej typ 2000 i taką samą ilością wody. Mieszam i odstawiam słoik z zakwasem (bez pokrywki!) w ciepłe miejsce, słoik przykrywam ściereczką.

Zakwas trzymam w lodówce bez dokarmiania maksymalnie tydzień. Jeśli po upływie tygodnia od włożenia zakwasu do lodówki nie chcecie piec chleba, należy zakwas i tak wyjąć z lodówki, dokarmić i po 12 godzinach włożyć z powrotem do lodówki.

Słoik z zakwasem stojący poza lodówką musi być zawsze odkręcony. W przeciwnym razie może „wybuchnąć”. Zakręcamy słoik tylko wkładając go do lodówki.

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz