Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/klient.dhosting.pl/nvservice/sites/makaronik/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Ciasteczka orkiszowe z suszonymi daktylami – Makaronik & Stek

Ciasteczka orkiszowe z suszonymi daktylami

 Ciastka dla pięknego wyglądu skóry, szczupłej sylwetki i zdrowego organizmu.
Płatki orkiszowe, czy też owsiane są bogatym źródłem błonnika, soli mineralnych oraz witamin. Odchudzają dzięki zawartości błonnika. Ujędrniają mięśnie (potas), upiększają włosy, skórę i paznokcie, wspomagają pracę mózgu, przyspieszają gojenie ran, zapobiegają anemii, artretyzmowi oraz reumatyzmowi, zawierają cynk, wapń, magnez, mangan, krzem, bor, jod, witaminy grupy B, PP, E … Samo zdrowie.
Mąka pełnoziarnista, zawierająca otręby i zarodki również bogate w błonnik, sole mineralne oraz m.in. witaminy z grupy B (mąka biała jest pozbawiona otrąb i zarodków, czyli najbardziej wartościowych części ziarna), potęguje pozytywne działanie płatków. Reguluje trawienie, zapobiega cukrzycy, oczyszcza jelita, obniża poziom cholesterolu, odtruwa organizm, odchudza …
Suszone daktyle zawierają antyoksydanty zwiększające odporność organizmu oraz dużo naturalnych salicylanów o właściwościach przeciwbólowych i przeciwzapalnych (naturalna aspiryna). Są również źródłem doskonałego błonnika, witamin: A, C, E, kwasu foliowego …
ok. 20 ciasteczek  
100 g płatków orkiszowych
100 g mąki pełnoziarnistej (my użyliśmy żytniej)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
50 g cukru brązowego
1 jajko
200 g suszonych daktyli
Masło ucieramy z cukrem*, następnie dodajemy roztrzepane widelcem jajko, wszystko dokładnie mieszamy. W innej misce mieszamy płatki z mąką, solą, sodą, proszkiem i cynamonem, całość dodajemy do masy maślanej. Mieszamy. Dodajemy pokrojone w małe kawałki daktyle i ponownie mieszamy. Masę formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 min. do zamrażalnika.

 

Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Z wyjętego z zamrażalnika ciasta formujemy płaskie kulki  rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce w odstępach około 5 cm. Pieczemy około 10 min, aż delikatnie się zarumienią.
* Najlepiej najpierw ucierać widelcem, do czasu aż masło będzie obklejone cukrem, a następnie mikserem.
Z wyjętego z zamrażalnika ciasta formujemy płaskie kulki  rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce w odstępach około 5 cm.
Udostępnij:

Dodaj komentarz