Krem pistacjowy z truskawkami

Goście idą, a Wy zastanawiacie się, czym ich zaskoczyć? Może szybki, ale efektowny deser pistacjowy z truskawkami. Niby zwykła ubita śmietana i dobrze znane już mascarpone, ale dodatek pasty pistacjowej zamienia deser w coś wyjątkowego. A taki prosty i szybki w przygotowaniu.

150 g niesolonych, łuskanych pistacji
100 g cukru pudru
100 g wody
100 g cukru

300 g śmietanki 30%
375 g mascarpone

Truskawki

Pistacje miksujemy z cukrem pudrem w malakserze. Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 2 minuty. Powstały syrop cukrowy studzimy i wlewamy do malaksera. Miksujemy. Pastę pistacjową przechowujemy w lodówce.
Mascarpone mieszamy z pastą pistacjową za pomocą widelca. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy pistacjowe mascarpone i krótko mieszamy całość na niskich obrotach miksera. Uwaga: zbyt długie mieszanie może spowodować, że krem się zważy.
Gotowy krem przekładamy do pucharków i dekorujemy truskawkami. Schładzamy deser w lodówce przynajmniej przez godzinę.

Udostępnij:

Dodaj komentarz