Letnia sałatka z kurczakiem i cukinią

Chrupiąca sałata lodowa, gorzka cykoria, kruchy, kremowy kurczak, przypieczona cukinia, orzeźwiająca natka pietruszki, słodkie jabłko, wyraziste, prażone pestki dyni i słonecznika, intensywna oliwa i delikatny sos powstały podczas pieczenia kurczaka. Czy już jesteście głodni?

2 piersi z eko-kurczaka ze skórą
30 g musztardy Dijon
15 ml śmietany 18%
2 łyżeczki soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku rozgnieciony
1 żółta cukinia
1 małe jabłko
3 cykorie
1/2 główki salaty lodowej
Garść pestek dyni
Garść słonecznika
Pęczek natki pietruszki
Oliwa
Oregano
Sól i pieprz

Dzień wcześniej wieczorem przygotowujemy marynatę z musztardy, śmietany, soku z cytryny i czosnku. Nacieramy piersi z kurczaka marynatą, wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy naczynie folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Wkładamy piersi skórą do góry do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 40 min. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odkładamy go na 5 min., żeby lekko przestygł. Po tym czasie kroimy mięso w cienkie plastry.
Cukinię kroimy w cienkie plastry, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, solimy, pieprzymy, posypujemy delikatnie oregano i skrapiamy oliwą. Pieczemy przez około 20 min. w 190 stopniach, do czasu, aż cukinia się zrumieni.
Sałatę i cykorię myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki siekamy. Jabłko kroimy w cienkie plastry. Dynię i słonecznik prażymy na suchej patelni.

Do dużej miski wrzucamy sałatę, cykorię, natkę, jabłko, upieczoną cukinię, plastry kurczaka, całość skrapiamy oliwą, polewamy sosem powstałym podczas pieczenia mięsa i posypujemy uprażonymi pestkami dyni i słonecznika. Delikatnie mieszamy sałatkę.

Udostępnij:

Dodaj komentarz