Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/klient.dhosting.pl/nvservice/sites/makaronik/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Mini serniczki dyniowe – Makaronik & Stek

Mini serniczki dyniowe

Grudzień to czas pierników. Żeby jednak nie zjeść wszystkich przed Świętami, trzeba upiec też coś innego. Najlepiej coś szybkiego, żeby pozostało dość czasu na cieszenie się grudniową atmosferą. Nasze serniczki są nie dość, że szybkie, to jeszcze proste, a przepis możecie dowolnie zmodyfikować, w zależności od tego, co znajdziecie w lodówce lub po co najwygodniej Wam wyskoczyć do sklepu. Na spód możecie użyć dowolnych kruchych ciasteczek. Do masy serowej nada się jakikolwiek twaróg, w zależności od tego, jakiego twarogu użyjecie, serniczki będą miały różną konsystencję. Nasza wersja z ricottą i mascarpone jest bardzo, bardzo kremowa i delikatna. A zamiast wszystkich wymienionych przypraw korzennych możecie użyć 2 łyżeczek przyprawy do piernika lub tylko cynamonu.

12 sztuk

Spód
180 g ciasteczek korzennych speculoos
80 g rozpuszczonego masła

Masa serowa
250 g ricotty
250 g mascarpone
200 g puree z dyni
2 jajka
140 g cukru brązowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Szczypta soli

Polewa
100 g białej czekolady
70 ml śmietanki 30%

Ciasteczka mielimy w malakserze na piasek, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy. Masa ma przypominać konsystencję mokrego piasku. Formę na 12 muffinek wykładamy papilotkami, do każdej papilotki wkładamy czubatą łyżeczkę masy ciasteczkowej i ubijamy masę w papilotce za pomocą łyżeczki. Formę z ciasteczkowymi spodami wkładamy do lodówki.

Składniki masy serowej miksujemy krótko. Masę wylewamy na schłodzone spody. Pieczemy w 160 stopniach w trybie góra-dół (bez termoobiegu) przez 30 minut. Upieczone serniczki studzimy i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem śmietanki. Lekko studzimy polewę  i polewamy nią schłodzone serniczki. Wkładamy je ponownie do lodówki na 2 godziny, żeby polewa stężała.

Formę na 12 muffinek wykładamy papilotkami, do każdej papilotki wkładamy czubatą łyżeczkę masy ciasteczkowej i ubijamy masę w papilotce za pomocą łyżeczki. Formę z ciasteczkowymi spodami wkładamy do lodówki.

Składniki masy serowej miksujemy krótko. Masę wylewamy na schłodzone spody. Pieczemy w 160 stopniach w trybie góra-dół (bez termoobiegu) przez 30 minut. Upieczone serniczki studzimy i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem śmietanki. Lekko studzimy polewę  i polewamy nią schłodzone serniczki. Wkładamy je ponownie do lodówki na 2 godziny, żeby polewa stężała.

Udostępnij:

Dodaj komentarz