Pesto paprykowo-pistacjowe

2 czerwone papryki
80 g solonych pistacji bez łupinek
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
1/2 garści bazylii
2 łyżki oliwy
4 łyżki parmezanu
1/2 szklanki jogurtu greckiego

Każdą paprykę kroimy na 4 części, pozbawiamy ją pestek, kładziemy na wyłożoną folią aluminiową, blaszkę lub kratkę z piekarnika i pieczemy przez 30 min. w 190°. Papryczkę chili pozbawiamy pestek i kroimy w bardzo drobną kostkę. Do moździerza wyciskamy czosnek, dodajemy do tego posiekaną bazylię, oliwę, parmezan, drobno posiekane pistacje i chili. Wszystko dokładnie ucieramy. Upieczoną paprykę pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do niej zawartość moździerza, jogurt i wszystko miksujemy.

 

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz