Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/klient.dhosting.pl/nvservice/sites/makaronik/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Pierniczki – Makaronik & Stek

Pierniczki

Co roku inny przepis na pierniczki wydaje mi się najlepszy. Testuję przepisy z różnych książek i przede wszystkim z mojego ulubionego w okresie Bożonarodzeniowym bloga Pistachio – tu znajdziecie mnóstwo kuszących przepisów na pierniczki i inne świąteczne słodkości.
Do naszego dzisiejszego przepisu wracamy co roku. Ciasto łatwo się wałkuje, dobrze się z niego wycina pierniczki, dlatego idealnie nada się na pieczenie pierniczków z dziećmi. Jeśli rozwałkujemy ciasto bardzo cienko, pierniczki wyjdą lekko chrupiące, z grubszego ciasta otrzymamy pierniczki miękkie. W tym roku najbardziej smakują mi te grubsze, miękkie, przypominające toruńskie Katarzynki.

400 g miodu
100 g masła
600 g mąki orkiszowej jasnej
25 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka mielonych goździków
2 jajka
5 g sody

Miód z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mąkę, przyprawy i sodę umieszczamy w dużej misce, mieszamy. Do miski z mąką dodajemy jajka, mieszamy, a następnie rozpuszczone miód z masłem. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 – 3 doby.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, wycinamy pierniczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 8 minut w 180 stopniach (termoobieg).
Upieczone pierniczki studzimy i dekorujemy.

Lukier
1 białko
1 szklanka cukru pudru
Białko delikatnie ubijamy a następnie ucieramy płaskim mieszadłem (nie ubijamy już trzepaczką) z około 1 szklanką przesianego cukru pudru.

Polewa czekoladowa
100 g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej)
100 g śmietanki 30%
60 g miękkiego masła
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy do niej czekoladę, mieszamy całość trzepaczką do rozpuszczenia czekolady, następnie dodajemy masło, mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.

Posypki cukrowe do dekoracji

Udostępnij:

Dodaj komentarz