Pizza

Ostatnio często krążymy wokół kuchni włoskiej. Głównie za sprawą wspaniałej książki Bartka Kieżuna „ITALIA do ZJEDZENIA” – pyszna i piękna. Autor poprzedza przepisy z różnych regionów Włoch opowieściami i wspomnieniami, które sprawiają, że mamy ochotę znowu planować włoskie wakacje. Tymczasem gotujemy po włosku, wg przepisów z książki Bartka Kieżuna i swoich. Z „ITALII do ZJEDZENIA” zrobiliśmy dotychczas focaccię z ziemniakami i rozmarynem oraz bolońskie ragu – byliśmy zachwyceni. Następne na naszej liście są flaki po florencku, czekamy tylko na zamówione u naszych Dziewczyn z Leberki krowie żołądki. W międzyczasie dopadła nas ochota na pizzę. Składniki dobrał Stek.

4 pizze

400 g mąki
250 ml ciepłej wody
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy

Sos
łyżka masła klarowanego
2 duże ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki cukru
5 łyżek oliwy
Sól i pieprz

180 g startego sera bursztyn
250 g startej mozzarelli
2 czerwone cebule pokrojone w piórka
200 g pokrojonych czarnych oliwek
Salami pokrojona w plasterki
Chorizo pokrojone w plasterki

Bułka tarta

Do małej miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier. Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie z cukrem rozcierając je palcami. Miseczkę z wodą i drożdżami odstawiamy w ciepłe miejsce (np. przy grzejniku) na 15 min. Kiedy drożdże zaczną pracować (na powierzchni utworzy się delikatna pianka), dodajemy je do mąki wymieszanej z solą i oliwą, całość wyrabiamy przez ok. 10 min. i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto przykrywamy ściereczką).

Na maśle podsmażamy czosnek, dodajemy pomidory, skórkę z cytryny, gałkę, oregano i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min. Zdejmujemy z ognia, solimy, pieprzymy, dodajemy oliwę.

Z ciasta formujemy cienkie, okrągłe placki. Smarujemy je sosem pomidorowym, posypujemy odrobiną bułki tartej i układamy dodatki: sery, salami, chorizo, cebulę i oliwki.

Pieczemy w 250 stopniach przez ok. 10 min. Blachę z pizzą umieszczamy nieco poniżej środka piekarnika.

Na maśle podsmażamy czosnek, dodajemy pomidory, skórkę z cytryny, gałkę, oregano i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min. Zdejmujemy z ognia, solimy, pieprzymy, dodajemy oliwę.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (przykrywamy je ściereczką).

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz