Placuszki z cukinii z mąką z ciecierzycy

Zwykle przygotowuję je na śniadanie, a to co zostaje pakuję do pudełka i zabieramy ze sobą do pracy. Można jej jeść na ciepło i na zimo. W szczelnie zamkniętym pojemniku można je przechowywać do kilku dni w lodówce. Bardzo wygodne i zdrowe.

1 średnia cukinia
2 jajka
2 łyżki mleka owsianego
4 łyżki mąki z ciecierzycy
Szczypta kurkumy
Sól i pieprz

Cukinię (nie obieramy jej ze skórki) ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 minut, żeby puściła sok. Jajka wbijamy do dużej miski, za pomocą trzepaczki łączymy jajka z mlekiem. Cukinię odsączamy z wody, którą puściła i dodajemy cukinię do jajek. Mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę z ciecierzycy, dodajemy kurkumę, sól i pieprz. Całość dokładanie mieszamy trzepaczką i odstawiamy na 15 minut.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Na suchą patelnię wylewamy łyżkę masy i formujemy z niej placuszek. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Pierwszy placuszek smakujemy, żeby sprawdzić, czy masa jest odpowiednio posolona.

Placuszki możemy podać skrapiając je jedynie odrobiną oleju lnianego lub oliwy, możemy je również podać z sałatą, z jogurtem lub z sosem z tego przepisu.

Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Na suchą patelnię wylewamy łyżkę masy i formujemy z niej placuszek. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.

Placuszki możemy podać skrapiając je jedynie odrobiną oleju lnianego lub oliwy, możemy je również podać z sałatą, z jogurtem lub z sosem z tego przepisu.

Udostępnij:

Dodaj komentarz