Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/klient.dhosting.pl/nvservice/sites/makaronik/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Polędwiczka w szynce parmeńskiej z cykorią i szpinakiem – Makaronik & Stek

Polędwiczka w szynce parmeńskiej z cykorią i szpinakiem

Zainspirowani przepisem na mostek jagnięcy z cykorią, szpinakiem i pesto paprykowym z ostatniego magazynu Food & Friends, postanowiliśmy przygotować coś na kształt tego dania. Mostek jagnięcy zastąpiliśmy polędwiczką wieprzową w szynce parmeńskiej, mostka jagnięcego raczej nie przypomina:), ale akurat mieliśmy pod ręką składniki. Szpinak przygotowaliśmy dokładnie, jak w przepisie z Food & Friends, cykorię postanowiliśmy dusić w miodzie a nie w karmelu, jak proponowano w F&F, a pesto  przygotowaliśmy wg naszego autorskiego przepisu, który już tutaj opublikowaliśmy.
Do tego dania będą również pasowały ziemniaczki pieczone z przepisu na steka z masłem ziołowym.
Zapraszamy!
4 porcje
2 duże polędwiczki wieprzowe
8 plastrów szynki parmeńskiej
1/2 szklanki sosu sojowego
4 łyżki czerwonego wina
1 łyżka miodu
2 łyżki rozgniecionego w moździerzu kolorowego pieprzu
5 łyżek oliwy z oliwek
6 zielonych cykorii
3 łyżki miodu
Woda
1/2 kg świeżego szpinaku
2 łyżki masła
1 czubata łyżeczka gałki muszkatałowej
Pieprz i sól
Polędwiczki oczyścić z tłuszczu, przekroić na pół, przełożyć do naczynia, zalać sosem sojowym, dodać miód, wino – dokładnie wymieszać*. Odstawić na 1/2 godz. do lodówki.
Polędwiczki obtoczyć w rozgniecionym pieprzu, owinąć szynką parmeńską, posmarować oliwą i obsmażyć z każdej strony (obsmażać ok. 10 min.).
Rozgrzać piekarnik do 190°. Polędwiczki przełożyć do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem 25 min., po czym zdjąć pokrywkę i piec bez przykrycia jeszcze 5 min. Po wyjęciu pokroić polędwiczki, każdą na 4 części.
Cykorię obrać z wierzchnich liści. Na patelni rozgrzać miód i chwilę smażyć na nim cykorię, dodać trochę wody i dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 min. Przewracać cykorię co jakiś czas i w razie potrzeby dodawać, w trakcie duszenia cykorii, odrobinę wody.
Szpinak zblanszować (wrzucić na małą chwilkę do wrzątku). Zblanszowany szpinak wrzucić na roztopione masło. Podsmażać chwilę, co jakiś czas mieszając. Dodać gałkę sól i pieprz do smaku. Dusić na małym ogniu jeszcze przez chwilę.
* Można to zrobić dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce pod przykryciem.

 

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz