Ravioli z żółtkiem

A może by tak zaserwować w tym roku na Wielkanoc jajko we włoskim stylu? Może na niedzielną kolację?

Makaron
200 g mąki typ 00
4 żółtka
2 łyżki oliwy
5 łyżek wody mineralnej
1/2  łyżeczki soli

Farsz
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
3 ząbki czosnku
250 g szpinaku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
250 g ricotty
60 g parmezanu
Sól i pieprz

Żółtka

Parmezan do podania

 

W dużym garnku rozgrzewamy masło z oliwą. Podsmażamy czosnek przez 1 minutę, dodajemy posiekany szpinak, gałkę, szczyptę soli i pieprzu. Dusimy szpinak przez ok. 4 minuty. Dodajemy ricottę i starty parmezan. Mieszamy i podgrzewamy całość kilka minut. Sprawdzamy, czy nie trzeba jeszcze trochę dosolić farszu.

Wszystkie składniki makaronu umieszczamy w misie robota kuchennego. Mieszamy plaskim mieszadłem do wstępnego połączenia się składników. Zmieniamy mieszadło płaskie na hak i zagniatamy ciasto ok. 10 min. na niskich obrotach (jeśli nie mamy robota kuchennego, zagniatamy wszystkie składniki makaronu na blacie/stolnicy i wyrabiamy ciasto ręcznie przez ok. 10 – 15 min.). Gotowe ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część spłaszczamy dłońmi i bardzo cienko wałkujemy. Na pasku makaronu układamy w równych odstępach czubatą łyżeczkę farszu, w środku farszu robimy delikatne wgłębienie, w które delikatnie wkładamy całe żółtko. Całość przykrywamy drugim paskiem makaronu, dociskamy makaron wokół farszu wypychając powietrze na zewnątrz. Wycinamy kółka/kwadraty i gotujemy ravioli w osolonej wodzie 2 min.

Ravioli podajemy posypane tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część spłaszczamy dłońmi i bardzo cienko wałkujemy.

Na pasku makaronu układamy w równych odstępach czubatą łyżeczkę farszu, w środku farszu robimy delikatne wgłębienie, w które delikatnie wkładamy całe żółtko. Całość przykrywamy drugim paskiem makaronu, dociskamy makaron wokół farszu wypychając powietrze na zewnątrz. Wycinamy kółka/kwadraty i gotujemy ravioli w osolonej wodzie 2 min.

Ravioli podajemy posypane tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

 

 

 

 

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz