Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/klient.dhosting.pl/nvservice/sites/makaronik/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Sernik na korzennych ciasteczkach Spekulatius – Makaronik & Stek

Sernik na korzennych ciasteczkach Spekulatius

 

Sernik pełen świątecznych aromatów.

 

Spód
375 g korzennych ciastek Spekulatius
125 g roztopionego masła

 

Masa
250 g kremowego twarogu
250 g ricotty
250 g mascarpone
4 białka
4 żółtka
150 g drobnego cukru
Sok i skórka z 1/2 cytryny
5 goździków utartych w moździerzu na proszek
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku

 

Cukier puder do posypania

Ciastka blendujemy i mieszamy z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód formy wykładamy masą z ciastek i masła, mocno dociskając. Formę z ciasteczkowym spodem wkładamy do zamrażarki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°.

Ucieramy żółtka z cukrem dodając cukier powoli i stopniowo. Kiedy masa będzie gładka, dodajemy stopniowo wszystkie sery, cały czas ucierając. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz przyprawy. Mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka, lekko i krótko mieszamy je za pomocą szpatułki z masą serową.

Gotową masę serową wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Pieczemy ok. 60 min. w 180°, do momentu, aż ciasto będzie zarumienione. Upieczony sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do wystygnięcia (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz