Stek z masełkiem ziołowym

Steki to dla mnie jedzenie bogów. Mogę je jeść nawet na surowo. Jestem ich zagorzałym fanem, a nawet fanatykiem. M.in. dlatego, że bardzo lubię przyrządzać to mięcho. Przedstawiamy Wam moi Drodzy pierwszy i dość tradycyjny przepis, który nie pochłania zbyt wiele czasu. Nie oznacza to jednak, że na tym poprzestaniemy. W przyszłości możecie liczyć na rozmaite eksperymenty z polędwicą wołową, które ukażą się na naszym blogu.


Porcja dla 2 głodnych osób

Stek z masełkiem ziołowym
300 g bardzo dobrej polędwicy wołowej
1 ząbek czosnku
Sól i świeżo mielony pieprz
30 g masła
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 krople cytryny
Talarki ziemniaczane
3 duże ziemniaki
Słodka papryka w proszku
Rozmaryn
Sól
Olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek
Surówka z białej rzodkwi
1 średnia biała rzodkiew
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy z oliwek
Odrobina soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Sól i pieprz
Stek
Z mięsa usuwamy nadmierny tłuszcz. Kawałek polędwicy wołowej przecinamy na pół, aby otrzymać 2 steki o grubości ok. 3 – 5 cm.
Steki solimy i pieprzymy dokładnie z każdej strony (podobno nie należy solić wołowiny przed smażeniem, ale tutaj się do tego nie zastosowałem). Następnie nacieramy dokładnie wyciśniętym lub posiekanym drobno czosnkiem. Odkładamy mięso (ale nie do lodówki) na 15-20 min., aby przeszło przyprawami.

Steki smażymy na rozgrzanej patelni, lecz w chwili położenia mięsa na patelnię zmieniamy ogień na średni. Każdą ze stron smażymy 4 min. Stek wychodzi wtedy średnio wysmażony, jest miękki łatwo się kroi, rozpływa się w ustach.

  
Masełko ziołowe
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Małą porcje masła nakładamy na gotowego steka. Masło doskonale uzupełnia smak soczystej wołowiny.

 

 

Talarki ziemniaczane
Ziemniaczki kroimy na cienkie talarki i układamy równo na blaszce. Delikatnie solimy, posypujemy słodką papryką w proszku oraz rozmarynem. Wszystko polewamy delikatnie oliwą.  Najlepiej lać małą łyżeczką, aby nie przesadzić z ilością. Rozgrzewamy piekarnik do 200°. Pieczemy około 20 min, w zależności od grubości talarka. Obserwujemy proces pieczenia i wyjmujemy, kiedy są zarumienione. Polecam cienkie talarki, ponieważ są ładnie zarumienione i chrupiące.

Surówka z białej rzodkwi

Rzodkiew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy przyprawy i mieszamy.

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz