Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/klient.dhosting.pl/nvservice/sites/makaronik/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Świąteczny makowiec – Makaronik & Stek

Świąteczny makowiec

Mój ulubiony makowiec to taki z dużą ilością maku, cienka warstwa kruchego spodu spełnia tutaj głównie funkcję podtrzymującą bardzo wilgotny mak i umożliwia podzielenie ciasta na porcje. Kruche ciasto również uwielbiam, ale nie o nie tutaj chodzi, to idealna makowa masa ma kusić.

 

Ciasto
300 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
75 g cukru pudru
3 żółtka
220 g zimnego masła
Szczypta soli

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Formujemy kulę, zawijamy ja w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.

Prostokątną blachę (ok. 26 cm x 34 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Dno blachy wylepiamy schłodzonym ciastem. Podpiekamy spód w 180° przez 15 min. Studzimy ciasto.

Masa makowa
400 g mielonego maku
300 ml mleka tłustego
200 ml śmietanki  30% lub 36%
100 g cukru brązowego
100 g cukru białego drobnego
Szczypta soli
Kilka suszonych fig pokrojonych na małe kawałki
Duża garść rodzynek
80 g miodu
6 czubatych łyżek powideł ze śliwek
Duża garść posiekanych migdałów
Duża garść posiekanych orzechów włoskich
125 g miękkiego masła
4 łyżki amaretto
6 jaj

Mak zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Odcedzamy mak za pomocą drobnego sita wyłożonego gazą. Mleko i śmietankę wlewamy do rondla, podgrzewamy je na małym ogniu i rozpuszczamy cukier brązowy. Kiedy cukier się rozpuści, zagotowujemy całość, dolewamy amaretto i dodajemy odcedzony mak. Gotujemy mak około 15 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy do maku sól, miód, powidła, figi i rodzynki, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy mak do  wystudzenia. Do wystudzonego maku dodajemy orzechy.

Masło ubijamy z drobnym cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy żółtka. Ubijamy do czasu uzyskania puszystego kremu. Do masy maślanej dodajemy wystudzoną masę makową, mieszamy. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywno. Dodajemy 1/3 białek do masy makowej, mieszamy. Dodajemy resztę białek i delikatnie, krótko mieszamy masę.

Na podpieczony spód wykładamy masę makową. Całość pieczemy przez około 50 minut w 180° (tryb „góra dół”).

Lukier
3/4 szklanki cukru pudru
Sok z cytryny

Do pudru dodajemy stopniowo sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru. Wystudzone ciasto polewamy lukrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz