Szparagi, kalafior, kozi ser, jajko w koszulce, sos ziołowy, chrust z chleba

Rok temu sezon szparagowy rozpoczęliśmy sałatką w poznańskiej restauracji Papierówka – sałatka była doskonała. Spisaliśmy składniki i staraliśmy się odtworzyć ją w domu. Przepis trafił do różowego notatnika, w którym zapisujemy te najlepsze. Ciekawe, czym w tym roku zachwyci nas Papierówka.

2 porcje

1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek białych szparagów
1 mały kalafior
1 pęczek rzodkiewek
2 dymki
1 pęczek szczypiorku
100 g sera koziego
2 kromki chleba żytniego na zakwasie
4 łyżki startego parmezanu
Oliwa
Czubryca zielona
Sól i pieprz
2 jajka

Sos ziołowy
1 pęczek koperku
Garść listków melisy
10 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
Sól

Składniki sosu miksujemy.

Rzodkiewki kroimy w plastry. Szczypiorek siekamy. Ser kozi kroimy na mniejsze kawałki.
Chleb smarujemy oliwą i robimy z niego grzanki. Grzanki kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w malakserze wraz z parmezanem. Całość miksujmy.
W misce mieszamy pokrojony w plastry kalafior  z 4 łyżkami oliwy, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czubrycy. Kalafior i pokrojoną w plasterki dymkę układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy 10 min. w 200 stopniach.
Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów, obieramy szparagi i kroimy w ok. 4 cm kawałki. Białe szparagi wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy 5 min. 1 min. przed końcem gotowania białych do garnka dorzucamy zielone szparagi.

Do wrzącej wody rozbijamy jajko i gotujemy do momentu, aż białko się zetnie (ok. 2 – 3 min.).

Na talerzach układamy szparagi, kalafior, dymkę, rzodkiewkę, kozi ser. Całość polewamy sosem ziołowym i posypujemy chrustem z chleba oraz szczypiorkiem. Na sałatce układamy ugotowane jajko.

 

Rzodkiewki kroimy w plastry. Szczypiorek siekamy. Ser kozi kroimy na mniejsze kawałki. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów, obieramy szparagi i kroimy w ok. 4 cm kawałki.

W misce mieszamy pokrojony w plastry kalafior  z 4 łyżkami oliwy, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czubrycy. Kalafior i pokrojoną w plasterki dymkę układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy 10 min. w 200 stopniach.

Na talerzach układamy szparagi, kalafior, dymkę, rzodkiewkę, kozi ser. Całość polewamy sosem ziołowym i posypujemy chrustem z chleba oraz szczypiorkiem. Na sałatce układamy ugotowane jajko.

 

 

 

 

 

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz