Tarta szparagowa z dressingiem miodowo-szczawiowym

Przeglądając archiwalne, wiosenne wydania KUKBUKA w poszukiwaniu czegoś specjalnego na kolację z Przyjaciółkami, trafiłam na tę tartę. Piękna, pyszna i z ciekawym dressingiem. Po raz kolejny KUKBUK pozytywnie mnie zaskoczył. Nie bez przyczyny jest to mój ulubiony magazyn, na który co dwa misiące czekam z niecierpliwością. Jak tylko nowe wydanie pojawia się w sprzedaży, biegnę do kiosku i zachwycam się okładką, przepisami, zdjęciami, opowieściami o miejscach i ludziach. Może kiedyś otworzę KUKBUKa i zobaczę w nim swój przepis …

 

2 pęczki zielonych szparagów
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
Sól i pieprz
4 jajka
200 ml śmietany kremówki
Płatki migdałów

Dressing miodowo-szczawiony
Sok z 1/2 cytryny
3 łyżki miodu
Garść świeżego szczawiu
100 ml oliwy
Sól i pieprz

Ciasto
250 g mąki
125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajko
Odrobina zimnej wody
Szczypta soli

Ciasto zagniatamy szybko ze wszystkich składników, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 min., a najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 milimetrów i wylepiamy nim wysmarowaną masłem formę. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika do 190 stopni. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, ciasto w formie przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. surowymi ziarnami fasoli. Pieczemy 10 minut. Usuwamy z ciasta fasolę oraz papier i pieczemy kolejne 10 minut.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Szparagi obieramy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 2 minuty. Jajka i śmietanę dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczonym i ostudzonym spodzie układamy cebulę, szparagi, zalewamy całość jajkami ze śmietaną i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 25 minut (do czasu, aż płatki migdałów będą zarumienione).

Składniki dressingu blendujemy. Dressing możemy przygotować wcześniej, przechowujemy w lodówce.

Na podpieczonym i ostudzonym spodzie układamy cebulę i szparagi.

Zalewamy całość jajkami ze śmietaną i posypujemy płatkami migdałów.

Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 25 minut (do czasu, aż płatki migdałów będą zarumienione).

Tartę podajemy z dressingiem miodowo-szczawiowym.

 

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz