Teriyaki tofu z makaronem soba

Dziś składniki dość wyszukane jak na obecną sytuację, ale muszę przyznać, ze u nas w domu lodówka i szafki zawsze są pełne ulubionych składników. Zazwyczaj kupujemy na raz po kilka sztuk produktów z długą datą przydatności, żeby rzadziej chodzić na zakupy do większych sklepów. Mąki, kasze i płatki kupujemy w większych ilościach przez internet w Młyn Orły. Także mimo tego, ze stosujemy się do zaleceń #zostańwdomu , wciąż w naszej kuchni bardzo ciekawie.

2 duże porcje

Kostka tofu
1 ząbek czosnku
1 łyżka startego imbiru
2 łyżki oleju rzepakowego
Sos Teriyaki
Olej sezamowy
Opakowanie rukoli
Kiełki
Makaron soba
Sezam

Czosnek i imbir podsmażamy na oleju, dodajemy tofu i 4 łyżki sosu Teriyaki, obsmażany tofu ok. 4 min. 2-3 razy mieszając całość. Na patelnię dodajemy umyte rukolę i kiełki, a po kolejnych 4 min. kilka kropel oleju sezamowego i jeszcze 2 łyżki sosu Teriyaki. Tofu z rukolą i kiełkami przekładamy na talerze. Ugotowanym makaronem „wycieramy” patelnię po tofu z dodatkami. Makaron przekładamy na talerze. Całość posypujemy sezamem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz