Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/klient.dhosting.pl/nvservice/sites/makaronik/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Warkocz z kaszanką z cydrem, jabłkami i cebulą – Makaronik & Stek

Warkocz z kaszanką z cydrem, jabłkami i cebulą

Karnawałowe spotkania w większym gronie wymagają odpowiedniego menu. Dobrze, żeby było to coś sycącego, co w późniejszych godzinach uzupełni energię rozbawionych i roztańczonych gości. Obowiązkowe słone paluszki mogą nie wystarczyć;) Dobrze, żeby smakowało na ciepło i na zimno, w razie gdyby w momencie podania nie wszyscy mogli przerwać wciągających pląsów lub fascynujących rozmów.

Warkocz z ciasta francuskiego w wersji na słodko plotła dla nas kiedyś Asia (przepis tutaj). Bardzo nam się ten pomysł spodobał. Przygotowaliśmy wersję z kaszanką w naszym ulubionym wydaniu, z cydrem, jabłkiem i cebulą.

Z naszego przepisu wychodzi więcej farszu niż potrzeba na 1 warkocz. Celowo porcja jest nieco większa. Farsz wyjadany jest z garnka, kiedy stygnie i świetnie smakuje na grzankach.

 

5 kaszanek

2 duże jabłka

2 duże cebule

3 łyżki masła klarowanego

3 łyżki majeranku

1 i 1/2 szklanki cydru

Sól

1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 270 g)

1 żółtko

 

W dużym garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekaną cebulę przez ok. 3 – 4 min. Dodajemy majeranek, mieszamy. Dodajemy obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka. Delikatnie solimy. Po ok. 3 min. wlewamy do garnka cydr. Całość dusimy na dużym ogniu 2 min. Dodajemy wyjętą z osłonki i pokrojoną w kawałki kaszankę. Zmniejszamy ogień, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. co jakiś czas mieszając. Całość musi się ładnie połączyć. Solimy wg uznania.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (tryb grzania góra dół, bez termoobiegu). Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy ciasto francuskie. Ciasto francuskie dzielimy na 3 części (nie kroimy, tylko lekko zaznaczamy 3 pasy wzdłuż ciasta), zewnętrzne części kroimy na grube paski. Na środkową część ciasta nakładamy lekko ostudzoną kaszankę, ok. 3/4 przygotowanego farszu. Paski z dwóch zewnętrznych części ciasta na zmianę nakładamy na środkową część z kaszanką, tak żeby powstał warkocz. Gotowy warkocz smarujemy żółtkiem. Pieczemy ok. 40 min. Na ostatnie 5 min. pieczenia umieszczamy blachę z warkoczem na najniższym poziomie piekarnika, żeby dobrze dopiec całość od dołu.

 

Ciasto francuskie dzielimy na 3 części (nie kroimy, tylko lekko zaznaczamy 3 pasy wzdłuż ciasta), zewnętrzne części kroimy na grube paski.

 

Na środkową część ciasta nakładamy lekko ostudzoną kaszankę, ok. 3/4 przygotowanego farszu.

 

Paski z dwóch zewnętrznych części ciasta na zmianę nakładamy na środkową część z kaszanką, tak żeby powstał warkocz.

 

 

 

 

Gotowy warkocz smarujemy żółtkiem.

Pieczemy ok. 40 min. Na ostatnie 5 min. pieczenia umieszczamy blachę z warkoczem na najniższym poziomie piekarnika, żeby dobrze dopiec całość od dołu.

 

Gotowe!

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz