Wielka uczta

  Do naszej kuchni zaprosiliśmy ostatnio naszych wszechstronnie uzdolnionych Przyjaciół: Asię i Filipa. Spędziliśmy przemiłe, pyszne popołudnie, którego efekty prezentujemy poniżej. Takiej profesjonalnej sesji zdjęciowej jeszcze u nas nie było … Mamy apetyt na więcej takich spotkań …
A! Byłabym zapominała wspomnieć o naszym Małym Pomocniku Stanisławie, który bacznie obserwował nasze zmagania i testował efekty pracy, na razie tylko za pośrednictwem swojej Mamy, ale wydaje nam się, że nasz Mały Gość był również zadowolony:)


Menu

MAKARON RYŻOWY Z KREWETKAMI I SOSEM POMIDOROWYM (Filip)
STEK, PESTO Z JARMUŻU, CZARNA SOCZEWICA, CHIPSY Z JARMUŻU (Martyna i Jacek)
MANGO SMOOTHIE (Asia i Filip)
MAKARONIKI KASZTANOWE (Martyna)
CIASTO FRANCUSKIE Z JABŁKAMI (Asia)

Fot. Joanna i Filip Pietrowicz

Filip
MAKARON RYŻOWY Z KREWETKAMI I SOSEM POMIDOROWYM

1/2 kg dużych krewetek 
Ok. 200 g makaronu ryżowego 
4 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów 
100 g masła
Pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano 
Sol i pieprz 
1 limonka

Krewetki myjemy i obieramy. Na patelni rozpuszczamy masło, smażymy na nim krewetki. Po chwili na patelnię dodajemy czosnek. Całość smażymy ok. 4 min. Dodajemy pomidory, bazylię, oregano. Zagotowujemy sos, doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia.

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 
W głębokich talerzach układamy porcję makaronu, porcję sosu z krewetkami, całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ćwiartką limonki.  

 

Martyna i Jacek / Makaronik i Stek
STEK, PESTO Z JARMUŻU, CZARNA SOCZEWICA, CHIPSY Z JARMUŻU
4 porcje

Pesto
Ok. 200 g jarmużu
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
Oliwa
Sól i pieprz

Jarmuż gotujemy ok. 4 min w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzamy. Jarmuż miksujemy z parmezanem, czosnkiem i orzechami włoskimi dolewając stopniowo oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Solimy i pieprzymy wg uznania.

 

Risotto z czarnej soczewicy
200 g czarnej soczewicy
2 – 3 szalotki
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
50 ml białego wytrawnego wina
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól i pieprz
1 czubata łyżka pesto z jarmużuSoczewicę gotujemy w wodzie w proporcji 1:2 do momentu, aż będzie ugotowana al dente (dojdzie na patelni z resztą składników risotta). Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło z oliwą. Szalotki obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy chwilę (ok. 2 – 3 min.), doprawiamy szalotkę gałką, a po chwili zalewamy winem, czekamy, aż płyn odparuje. Na patelnię wrzucamy ugotowaną soczewicę, całość mieszamy, solimy i pieprzymy. Dodajemy 1 czubatą łyżkę przygotowanego wcześniej pesto z jarmużu. Podgrzewamy 3 – 5 min. na małym ogniu.Chipsy z jarmużu

Ok. 100 g jarmużu
Oliwa
Sól

Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą i lekko solimy. Układamy jarmuż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 7 – 10 min. w 180°, do momentu, aż będzie lekko brązowy na brzegach. 

4 steki wołowe

Steki smażymy z każdej strony ok. 4 min. (w zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać). Uwaga: nie należy steków przewracać kilkakrotnie z jednej strony na drugą, smażymy je najpierw z jednej strony, później z drugiej i zdejmujemy z patelni. Po zdjęciu z patelni pozwalamy stekom chwilę „odpocząć”. Następnie solimy je i kroimy w plastry.

Na talerzach układamy porcję risotta, plastry wołowiny, chipsy z jarmużu. Całość dekorujemy pesto z jarmużu i posiekanym szczypiorkiem.
 

 

Asia i Filip

MANGO SMOOTHIE

2 duże mango
Woda gazowana
2 łyżeczki płynnego miodu

Mango obieramy i blendujemy z dodatkiem miodu. Napełniamy szklanki do połowy zmiksowanym mango, dopełniamy szklanki wodą gazowaną.

Martyna
MAKARONIKI KASZTANOWE

60 g płatków migdałów

110 g cukru pudru

60 g wysuszonych białek*

40 g drobnego cukru

Odrobina barwnika spożywczego (opcjonalnie)

Płatki migdałów mielimy razem z cukrem pudrem np. w młynku do kawy, następnie przesiewamy je do miski (płatki mielimy razem z cukrem pudrem, żeby zapobiec powstawaniu grudek – migdały są dość tłuste). W osobnej misce ubijamy delikatnie białka. Kiedy lekko się spienią, dodajemy stopniowo drobny cukier, cały czas ubijając. Białka ubijamy ok. 10 min., do momentu, aż będą sztywne (jeśli dodajemy barwnik spożywczy, należy go wsypać do białek pod koniec ubijania).

Ubite białka przekładamy do miski z przesianymi migdałami i cukrem pudrem. Przystępujemy do macaronagu, m.in. od tego, jak wymieszamy masę zależy, czy makaroniki będą miały charakterystyczne nóżki/falbanki. Całość mieszamy tak, żeby do masy nie dostało się zbyt dużo powietrza (rozsmarowujemy masę tak, jakbyśmy chcieli ją przykleić do ścianek miski). Masa powinna mieć konsystencję lawy, nie możemy jej mieszać zbyt krótko (makaroniki będą miały nierówną powierzchnię), ani zbyt długo (rozleją się na blaszce).
Wymieszaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Pozostawiamy makaroniki do wyschnięcia (30 – 90 min.) – kiedy dotkniemy makaronik palcem, masa nie powinna się do palca przyklejać. Pieczemy w 140° przez 20 min. My pieczemy w trybie termoobieg + grzanie od dołu, ustawiamy blachę na najniższym poziomie piekarnika.

Po wystudzeniu makaroników nadziewamy je kremem. Na jedną połowę makaronika nakładamy krem, przyciskamy delikatnie drugą połową makaronika. Gotowe makaroniki wkładamy np. do puszki, która szczelnie zamykamy. Chłodzimy w lodówce 3 – 5 godzin, a najlepiej przez całą noc. Godzinę przed podaniem wyciągamy makaroniki z lodówki.

*Ok. 24 godziny przed planowanym pieczeniem makaroników oddzielamy białka od żółtek (potrzebujemy ok. 2 – 3 jajka). Miseczkę z białkami przykrywamy folia aluminiową, robimy w folii małe dziurki, pozostawiamy je w temperaturze pokojowej. Żółtek możemy zrobić np. crème brulee.

Krem kasztanowy
200 g mascarpone
180 g kremu kasztanowego

Łączymy mascarpone z kremem kasztanowym za pomocą trzepaczki i chłodzimy w lodówce ok. 2 godziny.
UWAGA! Masy przed połączeniem powinny mieć mniej więcej podobną temperaturę.

 

Asia
CIASTO FRANCUSKIE Z JABŁKAMI

5 jabłek
1 łyżka masła
50 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie budyniu
1 opakowanie ciasta francuskiego
Cukier puder do dekoracji

Jabłka kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy na patelnię jabłka, rodzynki, cynamon, cukier. Całość przesmażamy ok. 5 minut, do momentu kiedy jabłka mocno rozmiękną.
W osobnym garnku gotujemy budyń.
Ciasto francuskie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dzielimy na 3 części (nie kroimy tylko lekko zaznaczamy 3 pasy wzdłuż ciasta), zewnętrzne części kroimy na paski. Na środkową część ciasta nakładamy budyń, a następnie jabłka. Paski z dwóch zewnętrznych części ciasta na zmianę nakładamy na środkową część z budyniem i jabłkami, tak żeby powstał warkocz. Pieczemy 25 – 30 minut w 180°. Dekorujemy cukrem pudrem przed podaniem.


Było pysznie!!! Do następnego razu:)

Udostępnij:

Dodaj komentarz