Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/klient.dhosting.pl/nvservice/sites/makaronik/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Zimowa brukselka z ziemniakami – Makaronik & Stek

Zimowa brukselka z ziemniakami

Na pierwszy rzut oka nic specjalnego, brukselka i ziemniaki. Ale dodatek miodowo-musztardowego sosu i karmelizowana skórka brukselki powstająca podczas podpiekania dania zamieniają ten z pozoru nudny zestaw w przyjemne, zimowe danie. Podawajcie je koniecznie ciepłe z dodatkowym sosem do skropienia warzyw już na talerzu.

0,5 kg brukselki
0,5 kg ziemniaków
150 ml oliwy
3 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki płynnego miodu
Sól

Brukselkę myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kawałki wielkości mniej więcej brukselki i gotujemy w osolonej wodzie. Oliwę, musztardę i miód umieszczamy w słoiczku. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim intensywnie, żeby połączyć składniki sosu. Ugotowane warzywa przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego, posypujemy niewielką ilością soli i polewamy obficie 2/3 sosu, resztę sosu zostawiamy do podania. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół, bez termoobiegu) na około 40 minut (do czasu, aż warzywa się zarumienią). Podajemy na ciepło z resztą sosu.

Udostępnij:

Dodaj komentarz