Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/klient.dhosting.pl/nvservice/sites/makaronik/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Zupa brokułowa z cytrynowym fenkułem – Makaronik & Stek

Zupa brokułowa z cytrynowym fenkułem

Dbam o to, żeby nasza dieta była zdrowa, pozbawiona szkodliwych dla nas substancji, przyjazna naturze.  Tak samo, jak od wewnątrz, staram się troszczyć o nas od zewnątrz. Mam kilka ulubionych marek kosmetyków naturalnych i chętnie testuję nowe. Jedną z nich jest poznańska marka be organic. Od dłuższego czasu jestem przywiązana szczególnie do bardzo dobrze nawilżającego i przyjemnego kremu do twarzy Masło kakaowe & kwas hialuronowy, delikatnego i ładnie wygładzającego skórę peelingu do twarzy Bambus & ryż oraz do mojego ulubionego organicznego oleju kokosowego, którego używam nie tylko do pielęgnacji skóry, ale też w kuchni – to chyba najlepszy dowód na jego najlepszą jakość.

 

2 brokuły (ok. 700g)

1 duża pietruszka

1 mały batat

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki organicznego oleju kokosowego be organic

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki imbiru

1 płaska łyżka soli himalajskiej

Bulion warzywny lub woda

 

2 fenkuły

1 łyżka organicznego oleju kokosowego be organic

Sok z 1 cytryny

1 łyżka miodu

Sól i pieprz

 

Cebulę, pietruszkę, batata i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Brokuły kroimy na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i podsmażamy cebulę. Po 2 min. dodajemy czosnek, gałkę, kurkumę, oregano i imbir. Całość podsmażamy ok. 1 min. Do garnka wrzucamy pietruszkę, batata, brokuły i wlewamy bulion lub wodę (tyle, żeby wszystkie warzywa były zanurzone w bulionie, ilość zależy od tego, czy wolicie zupy bardziej, czy mniej gęste). Doprowadzamy do wrzenia u gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 20 min. (do momentu, aż warzywa będą miękkie). Lekko studzimy i blendujemy na gładki krem.

Fenkuły kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 20 min. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy na nim odsączone z soku z cytryny fenkuły (soku nie wylewamy). Dodajemy miód, szczyptę soli i pieprzu. Dusimy przez ok. 3 min. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny, w którym marynowaliśmy koper włoski.

Na środku miseczek, w których podamy zupę, układamy czubatą łyżkę kopru włoskiego. Wlewamy porcję zupy.

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz